Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Fekete Nadálytő

Symphytum officinale L.  (fekete gyopár, forrasztófű, madárgyökér, nadálylapu)

Hazánkban vízpartokon, mocsárréteken, nedves helyeken, magas vízállású szántóföldön, tópartokon, nyirkos réteken, ártereken előforduló, jellegzetes gyógynövény.

Érdes tőlevelei hosszúnyelűek, lemezük a 20-30 cm hosszúságot is eléri, szúrós szőrökkel borítottak, lándzsa alakúak, hegyes és hullámos élűek. Szára 50-80 cm magasságot is elér, egyenes, elágazó. A növény egész nyáron virágzik. A virágzat 5-15 virágú kunkor, a párta harang alakú, kicsi 1-1,5 cm hosszú ibolya, néha rózsaszínes, esetenként sárgás színű.

A gyűjtés időpontja: levelek – június-augusztus:

gyökérzet- október-április /legalkalmasabb kora tavasszal, év közben csak a virág nélküli növény gyökérzetét szedjük./

Gyűjtés és feldolgozás - így készül a fekete nadálytő krém:

A leveleket frissen is felhasználhatjuk. A levelet leforrázzuk, majd a sérült /sportsérülés, ficam, rándulás, zúzódás, zárt törés/ felületre feltesszük, lekötjük. A  későbbiekben felhasználni kívánt leveleket egyenként felfűzve, szellős helyen szárítsuk meg.

A gyökereket a felszedést követően alaposan meg kell tisztítani, a korhadó részeket eltávolítani. Gyors feldolgozást igényel, ha tinktúrát készítünk, de akkor is, ha szárításról van szó. A teljesen kiszáradt gyökérzet kemény és fehéres színű. A belsejében megbarnult gyökér értéktelen.

A fekete nadálytő krém hatásai:

A következő  hatóanyagoknak köszönhetően: gyógyító allantoin, valamint cserzőanyag, nyálka, alkaloid /szimfitin, likopszamin/, rozmaringsav, aszparagin és inulin.

Elsősorban csonttörés, csontrepedés, zúzódás hatásos szere. A fekete nadálytő krém gyulladáscsökkentő, puhító tulajdonságú.

Belsőleg:

Májkárosító hatásai miatt nem javasolt házi szerként a használata.

Külsőleg:

A fekete nadálytő krém elsősorban csonttörés, csontrepedés, zúzódás hatásos ellenszere, emellett gyulladáscsökkentő, puhító tulajdonságú. Gyulladásos megbetegedések, ízületi bántalmak, zsába, fagyási sérülések, sportsérülések, törések, zúzódások kezelésére alkalmas. A kivonataiból készült krémek nehezen gyógyuló sebek regenerálódását segítik elő. A fekete nadálytő krém segít a felfekvési sebeknél és az aranyérbántalmak gyógyításában egyaránt. Nyers levele leforrázva közvetlenül is alkalmazható a sérült területre.

Próbálja ki a Relax Maister Forte krémet, mely fekete nadálytő kivonatot is tartalmaz!

Relax Maister Forte fekete nadálytő krémmel