Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Fekete Nadálytő

/Symphytum officinale L. /

fekete gyopár, forrasztófű, madárgyökér, nadálylapu

Hazánkban vízpartokon, mocsárréteken, nedves helyeken, magas vízállású szántóföldön, tópartokon, nyirkos réteken, ártereken előforduló, jellegzetes gyógynövény.

Érdes tőlevelei hosszúnyelűek, lemezük a 20-30 cm hosszúságot is eléri, szúrós szőrökkel borítottak, lándzsa alakúak, hegyes és hullámos élűek. Szára 50-80 cm magasságot is elér, egyenes, elágazó. A növény egész nyáron virágzik. A virágzat 5-15 virágú kunkor, a párta harang alakú, kicsi 1-1,5 cm hosszú ibolya, néha rózsaszínes, esetenként sárgás színű.

A gyűjtés időpontja: levelek – június-augusztus:

gyökérzet- október-április /legalkalmasabb kora tavasszal, év közben csak a virág nélküli növény gyökérzetét szedjük./

Gyűjtés és feldolgozás:

A leveleket frissen is felhasználhatjuk. A levelet leforrázzuk, majd a sérült /sportsérülés, ficam, rándulás, zúzódás, zárt törés/ felületre feltesszük, lekötjük. A  későbbiekben felhasználni kívánt leveleket egyenként felfűzve, szellős helyen szárítsuk meg.

A gyökereket a felszedést követően alaposan meg kell tisztítani, a korhadó részeket eltávolítani. Gyors feldolgozást igényel, ha tinktúrát készítünk, de akkor is, ha szárításról van szó. A teljesen kiszáradt gyökérzet kemény és fehéres színű. A belsejében megbarnult gyökér értéktelen.

Fő hatásai:

A következő  hatóanyagoknak köszönhetően: gyógyító allantoin, valamint cserzőanyag, nyálka, alkaloid /szimfitin, likopszamin/, rozmaringsav, aszparagin és inulin.

Elsősorban csonttörés, csontrepedés, zúzódás hatásos szere. Gyulladáscsökkentő, puhító tulajdonságú.

Belsőleg:

Májkárosító hatásai miatt nem javasolt házi szerként a használata.

Külsőleg:

Elsősorban csonttörés, csontrepedés, zúzódás hatásos ellenszere. Gyulladáscsökkentő, puhító tulajdonságú. Gyulladásos megbetegedések, ízületi bántalmak, zsába, fagyási sérülések, sportsérülések, törések, zúzódások kezelésére alkalmas. A kivonataiból készült krémek nehezen gyógyuló sebek regenerálódását segítik elő. Segít a felfekvési sebeknél és az aranyérbántalmak gyógyításában egyaránt. Nyers levele leforrázva közvetlenül is alkalmazható a sérült területre.