Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kamilla

Kamilla

Matricaria chamomilla L. (orvosi székfű, székfű, bubulyka, katóka, pipiske)

Világszerte a legismertebb gyógynövény, a legtöbb állam gyógyszerkönyvében szereplő hivatalos drog. Hazánkban a kamillavirág a legfontosabb, legkeresettebb gyógynövény, az ország minden táján megtalálható, tömegekben az Alföld szikes legelőin. Régóta termesztik is.
Illóolaját a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar széles körben használja fel.
Fészkes virágzatú, közismert gyógynövényünk, melyben a virágzat a legértékesebb növényi rész. Virágfészkei hosszú kocsányon, laza  bogokban állnak. Virágzáskor a vacok kúp alakúra változik, belseje üregessé válik. Akkor alkalmas szedésre, amikor a fészkek korongvirágai már sárgák, a fehér szirmok pedig vízszintesen vagy annál lejjebb állnak.
A gyűjtés ideje: az alkalmas virágzás időpontjában, májustól júliusig lehetséges.
Gyűjtés és feldolgozás: az óvatosan leszedett virágokat egyenletesen elterítve – egyenként egymás mellett- száraz, meleg helyen szárítjuk meg.

Fő hatásai:

Magas illóolaj-, kamazulén- és bisaboloid- kumarin-, flavonoid-, pektinszerű nyálkaanyag- és keserűanyag tartalmából következnek.

Belsőleg:

Régóta ismert és alkalmazott gyógynövény, drogja mindmáig az egyik legfontosabb  házi orvosság. Forrázata elsőrendű gyulladáscsökkentő és immunrendszer-erősítő. Az emésztőrendszerben csökkenti a gyulladást, oldja a görcsöket, nyugtató és bélfertőtlenítő /ulcusgátló/ hatású, nyugtató hatásával a gyomorfekélynél segít. A görögök és a rómaiak az egyik le is utal /matrix jelentése: a legjobb orvosságnak tartották a nők menstruációs zavaraira, erre latin neve /Matricaria chamonilla/ is utal /matrix jelentése: „anya”, „anyaméh”/. Allergia esetén más gyógynövényekkel kombinálva használjuk.. Izzasztó,a  megfázás elleni teák elengedhetetlen alkotója. Sebek kezelésére, lemosására is alkalmas házi szer. A kamilla virágaiban felhalmozódó apigenin –az újabb vizsgálatok szerint- a papaverinnél erősebb görcsoldó  hatású.

Külső használat:

Gyógynövényfürdők alkotórésze. A szájüreg, a felső légutak /fülre is/ szemgyulladás, arcüreggyulladás esetén használhatjuk, borogatásként, öblögetőként /foghúserősítő/ és gőzölésre egyaránt. Olajai nyugtató, gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki. Fekélyre, gyulladt, érzékeny bőrre, égési sebre, visszeres panaszokra, ekcémás felületek, felfekvési sebek kezelésére, kirepedezett bőrre, babaápolás céljára a legalkalmasabb szerek egyike.

Keverékben a következő növényekkel együtt:

Nyugtató, altató hatás eléréséhez: galagonya, komló, kálmos, macskagyökér, citromfű.
Allergia, szénanátha esetén: cickafarkfű virága, bíbor kasvirág.
Gyomorfekély gyógyítására: kálmos, orbáncfű, apróbojtorján, körömvirág.