Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Levendula

Levendula

Lavandula angustifolisa Mill. (francia levendula, illatos levendula, keskenylevelű levendula, közönséges és orvosi levendula, szagos levendula)

A valódi levendula a Földközi-tenger mellékén, Dél Európában őshonos. Dél - és Közép-Olaszországban, Dalmáciában, Görögországban, Dél-Franciaországban, Spanyolországban vadon termő növényként terjedt el. Fény- és melegigényes, fagytűrő, évelő félcserje. Hazánkban az első levendulást Tihanyban telepítették, jelenleg is megtalálható ez az őslevendulás /Bittera Gyula keze nyomát dicséri./

Gyógyászati szempontból illatos virágai a legértékesebbek.

Évelő félcserje, tövétől  bokrosan, sűrűn elágazik. A bokor természetes körülmények között félgömb formát vesz fel. Szürkészöld levelei szálasak, keresztben átellenesek, rövidkék, 3-5 cm hosszúak. Ibolyaszínű virágzata álörvökből álló, hengeres álfüzér.
Gyűjtés ideje: június – július.
Gyűjtés és feldolgozás: virágzó szárát szedjük, majd laza csokrokba kötjük, hűvös, szellős helyen tároljuk száradásig. A virág későbbi felhasználása esetére lemorzsoljuk az apró virágokat, és vékonyan kiterítve szárítjuk meg.

Fő hatásai:

a virágjában található illóolaja és annak összetevői / linalol, linalil-acetát, cineol, terpineol, kámfor, geraniol, pinén/ adják fő hatásait. Jelentős mennyiségben található benne csersav, kumarinok, flavonoidok és szterolok.

Belsőleg:

A levendula teája idegnyugtató,l étvágyjavító hatása miatt régóta ismert és alkalmazott gyógynövény. Oldja a szélgörcsöket, fertőtlenítő hatása megakadályozza a belekben az erjedési folyamatokat, ezért emésztési zavaroknál is hatásosan alkalmazhatjuk. /A levendulaolaj 1-2 cseppje kockacukorra cseppentve a gyomor- és bélpanaszokat hatásosan oldja/.
Idegerősítő, a gyenge idegrendszert pozitív gondolatokra hangolja, ilyenkor hatásának növelésére más gyógynövényekkel kombinálhatjuk.

Külsőleg:

Aromatikus gyógynövény, illóolaját sokoldalúan hasznosíthatjuk, feszültségoldó gyógyfürdők alkotóeleme.
Reuma, idegzsába elleni krémekben szeszes kivonatát bedörzsölőként használhatjuk, mert helyileg ugyancsak  oldja az izomfeszültséget, emellett illatával a pillanatnyi rossz hangulatot is elűzi.
A gyógynövény virágjából készült olajos kivonat az égési sérülések kiváló ellenszere.
A levendula illóolaját a kozmetikai és az illatszeripar nagy mennyiségben használja.

Keverékekben a következő növényekkel együtt:

Altató, nyugtató keverékben kimerültségre: komló, citromfű, kamilla, macskagyökér.
Feszültségoldásra, szorongás ellen, idegerősítésre: citromfű, macskagyökér, rozmaring, orbáncfű.
Az előírt adag betartásával nem okoz gondot