Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Tavaszi óraátállítás - befolyásolja hogyan alszunk?

Tavaszi óraátállítás - befolyásolja hogyan alszunk?

 

Önnek is vegyesek az érzései, amikor eljön a tavaszi óraátállítás?

 

Energiahatékonyság, költségspórolás ide vagy oda, szinte mindannyiunkat érint, hiszen mégiscsak egy órával kevesebbet alhatunk. Persze az a nem mindegy, hogy ez mennyire van ránk hatással.

 

Aki amúgy is rossz alvó

Az a bizonyos óra elvesztése számos tanulmány szerint igenis befolyásolja, sőt, rontja az alvás minőségét.

 

Ha Ön egyébként is nehezen alszik el, vagy sokat forgolódik éjjel,

akkor még jobban meg fogja viselni ez a mínusz egy óra.

 

Azzal semmiképpen nem segít ezen, ha már előre fél az óraátállítástól, mert akkor az ebből adódó stressz miatt hatványozottan nehezebb lesz az éjszakai pihenés. Hogy jól és jobban aludjon, kiváló választás például egy speciális párna, mint például a bambusz párna, amely a bambusz növény jótékony erejét fejtik ki alvás közben.

Nemcsak a “nehézkes” alvóknak ajánlott ilyenkor előző este kicsit korábban lefeküdni, hiszen ezzel például behozhatja az időbeli lemaradást is.

 

De nagyon sokat segít, ha a másnap reggelt frissítő sétával vagy zuhannyal indítja, amivel belső biológiai óráját is serkentheti, hogy felvegye az új ritmust.

 

Mégis mennyi idő alatt állunk át?

Szakemberek szerint az átállás a tavaszi időszámításra egyénenként eltérő lehet. Kutatók, tudósok azonban megállapítottak, hogy átlagosan 4 nap elég erre.

 

Önnek elég  4 nap az átállásra?

 

Olyan is van, hogy két egész hétre van valakinek erre szüksége. Bár ez a ritkább. Azonban, ha Ön napokon keresztül tapasztalja, hogy körülményes az éjjeli alvás, akkor ne legyen türelmetlen magával szemben, hagyjon időt, hogy megszokja a tavaszi tempót.

 

Mit okozhat a szervezetben?

Mivel a külső óra szabályozása belső, biológiai óránkat is befolyásolja, így érdemes szervezetünkre, egészségünkre kicsit jobban odafigyelni ilyenkor. Az átállítás hatással lehet a vérnyomására, a légzésére, de még a testhőmérsékletére és a hormonháztartására is.