Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kökény

Kökény

/Prunus spinosa L. /

Hazánkban erdők szélén, bozótos, cserjés helyeken, legelőkön szinte mindenhol előforduló, 1-2 méter magasra is megnövő ágtövises cserje.

Gyűjtési ideje: virágát –áprilisban  virágzáskor,  a  lombfejlődés előtt; termését – október, november hónapban.

Gyűjtés és feldolgozás: a virág begyűjtése a bokor alá terített vászonkendőre, tiszta papírlapra, ponyvára rázva, az ágakról bottal leütögetve történik. A szennyeződéseket távolítsuk el, majd szellős helyen szárítsuk meg.

A kökény termései hamvas kék, húsos burkú, 1 cm-es gömböcskék, melyeknek fanyar ízük van, amikor megérettek. A termést gyűjtsük össze és kiterítve, gyakori forgatással szárítsuk meg. Azonnali feldolgozás esetén bő vízben, többszöri átmosással tisztítsuk meg, majd ezután kezdhetjük el tartósítását, főzését.

Fő hatásai:

A növény virágában  megtalálható glikozidák, a kocsány nélküli termésében lévő cukor- és almasav-, valamint cseranyag adják a fő hatásait

Belsőleg:

A népgyógyászatban régóta ismert és alkalmazott gyógynövény; az ókori görög világtól napjainkig keresett drog. A virágjából készült tea enyhe hashajtó tulajdonságú. A virág vértisztító keverékek alkotója. Vizelethajtó tulajdonsága a magas vérnyomás kezelésében használható. Fogyasztó teakeverékek alkotója.

A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják, a gyümölcséből készített lekvár hasmenés ellen hatásos.