Koleszterin kontroll
Ennek érdekében a rendszeres, heti 2-3 alkalommal beiktatott mozgás mellett a helyes táplálkozás is fontos. Azzal, hogy kevesebb állati zsiradékot, cukrot és feldolgozott élelmiszert fogyasztunk és ügyelünk a napi 2-2,5 liter folyadék bevitelre, már rengeteget tettünk a helyes táplálkozás érdekében. A helyes táplálkozás segít a sokszor szív és érrendszeri megbetegedések okozóját, a koleszterinszintet is szabályozni. Néhány élelmiszerfajta fogyasztása pedig kimondottan előnyös a koleszterin szabályozásának elősegítésében. Nézzük, melyek ezek?
Teljes kiőrlésű szénhidrátok
Kezdetnek jó, a reggeli péksütemény, vagy fehér kenyérfogyasztást elkerülni, ha csökkenteni szeretnénk a káros koleszterin szintet. Ha a reggeli pékáru vagy müzlit teljes kiőrlésűre cseréljük, akkor a rossz LDL koleszterinszint akár 5,3%-kal csökkenhet csupán 6 hét alatt. A teljes kiőrlésű gabonában található béta-glükán ugyanis felszívja a rossz koleszterint. Kezdje a napot teljes kiőrlésű kenyérből készült szendviccsel vagy tegyen zabpelyhet a joghurtba.
Olajos magvak
Kutatások alapján, aki hetente 6-szor 40 gramm natúr, egész diót ropogtat el naponta, annak a rossz (LDL) koleszterinje 9,3 %-kal csökken. A mandula is hasonlóan jó választás, mint a dió. Igaz, hogy ezek a magvak jótékony hatással vannak a koleszterinszintedre, de kalóriában sajnos igen gazdagok. Ezért mindenképp figyelni kell, hogy maximum csak napi 1 marokkal fogyasszunk belőle.
Olívaolaj
Jó hír, hogy az olívaolaj igazán egészséges. Tele van szívvédő telítetlen zsírsavakkal, amelyek csökkentik az LDL koleszterint. A másik tulajdonsága, hogy kutatások szerint leszámol a hasi zsírral. Főzni nem érdemes vele, mert a hőkezeléssel elveszíti egészségvédő tulajdonságait. Készítsen vele házilag a salátaöntetet, vagy a kifőzött ételre, tésztára, húsra, halra csepegtessen néhány cseppet rendszeresen.
Étcsokoládé
A szívvédő diéta élvezeti része a csokoládé, mivel ez a csodás antioxidáns a jó HDL koleszterint építi. A feketecsokoládé jótékony hatásaira csak mostanában figyeltek fel, de már egy 2007-es kísérlet rámutatott, hogy azoknak, akik étcsokit fogyasztottak, 12 hét alatt 24%-kal nőtt a HDL szintjük, míg a másik, csokit nem fogyasztó csoportté csak 5 %-kal. Figyelem, ez a jótékony hatás csak az étcsokoládéra vonatkozik, amiben háromszor több az antioxidáns van, mint a tejcsokoládéban. Egy-két kocka étcsoki fogyasztás naponta jótékonyan hat a szervezetünkre.
Dr. Krém Koleszterin Protect
Az igazi hatékonyság érdekében bízza magát a Dr.Krém koleszterinszabályozó készítményére. Koleszterin Protect filmtabletta nagy koncentrációjú (99%) természetes növényi szterineket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. A növényi szterinek hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához. A kedvező hatás minimum 0,8 g növényi szterin napi bevitelével érhető el, vagyis szedjen belőle napi 3-mat bő folyadék bevitel mellett!