Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Szüreteljen Ön is levendulát! 5 szuper levendulamező és fesztivál Magyarországon

Szüreteljen Ön is levendulát! 5 szuper levendulamező és fesztivál Magyarországon A levendula manapság már annyira népszerű, hogy szinte igazi sztárnak, celebnek számít. Talán nincs is olyan ember a földön, aki ne ismerné, ne kedvelné és ne használná valamire. A levendula mezők egyszerre mesebeliek és a csodálatra méltók.

Ha elmegy ilyen mezőre, Ön is csak áll percekig a látvány előtt és igyekszik magába szívni a levendula fantasztikus aromáját?

Mikor van szüret?

Az időjárási viszonyok - főleg a meleg idő megérkezése - befolyásolják, mikor kezdődik a növény virágzása, mikorra nyílik ki az összes virág és mikor lehet már szüretelni. De azért általában június első hete környékén indul el a virágzás, és a hónap végére teljes pompájában terítik be a mezőket. Így körülbelül június közepén-végén, július elején már indul is a levendula szüret, és számos ilyen program, fesztivál várja Önt is.

Mi most az 5 legnépszerűbb levendula ültetvényt és fesztivált vettük sorra Önnek, ahova érdemes ellátogatni és beállni a szüretelők lelkes táborába.

Nézzük is, melyek ezek!

  • Az ősi Tihany

Tihany történelmének fontos részét képezi a levendula, és az ehhez köthető tradíciók - termesztési és feldolgozási folyamatok -  századokról századokra, generációról generációra átöröklődnek a környéken. Nemcsak gyógynövényként, de finom fagyiként, ízletes süteményként is megkóstolhatja, illetve limonádéban és szappanokban is megtalálja. Sőt, számos gyönyörű művészeti alkotás, kerámia viseli a növény és a virág csodálatos mintáját. Rendkívül népszerű az ottani fesztivál és a “Szedd magad!” programsorozat. Most nyáron június 14. és 19. között várják az érdeklődőket.

 

  • A magyar Provence - Monoszló

Zánka és Köveskál között találja a magyar Provance-t, Monoszlót, amit a turisták kevésbé lepnek el, így ha Ön a békésebb, tömegek által kímélt természeti helyeket kedveli inkább, akkor Monoszlón a helye. Legvonzóbb területük a "Nagy francia levendula föld", mely egyben 1 hektár francia levendula, ami olyan, mintha csodaországban járnánk.

A szezon itt hosszabb, mint máshol, mert június 10-től egészen július 15-ig tud Ön is szüretelni.

 

  • A kékkúti birtok

Kétségkívül ez az a hely, ahol igazán otthon tudjuk érezni magunkat, mert olyannyira családias az egész légkör, márpedig azért, mert családi vállalkozás, gazdaság az egész. A levendula termesztés mellett falusi vendéglátással és állattartással is foglalkoznak. Fontos, hogy itt szüret nem várja Önt, de a farmon részese lehet egy levendula sétának, megkóstolhatja az ízletes és különleges levendulazselét, egyéb házi sajtokat és kézműves lekvárokat.

 

  • Fenn a Kőröshegyen

A magyar tenger déli oldalán nem igazán vannak levendula mezők. Kivéve egyet, ez pedig a kőröshegyi levendula mező, ami 2017-ben nyitotta meg kapuit és azóta is lelkesen várja a levendula rajongókat, egész június folyamán. Itt aztán lehet szüretelni, és saját kezűleg levendulás termékeket is készíteni.

A fesztivál itt idén június 14. és 16. között lesz megrendezve.

 

  • Szent Balázs levendulája

Szent Balázs hegyén a levendula lepelként terül el a tájon és magába szippantja Önt is, ha ellátogat oda. Olyan mint egy utópikus hely, ahol mindig süt a nap, harmónia és nyugalom vesz minket körbe. A kosarát itt is tele tudja szedni a gyönyörűen lila levendulával, miközben a hegy völgyében akár még kellemesen piknikezhetnek is.

Itt három hétvégén át is van lehetőség levendulát szüretelni, június 30-tól egészen július 2-ig.