Vigyáz az ereinkre, erősíti a csontjainkat? Mi az?
Az utóbbi időben számos kutatás és cikk jelent meg a K-vitamin szerepéről és jótékony hatásáról. Ezekből kiderül, hogy ennek az eddig sokak által ismeretlen vitaminnak igen fontos hatása van, hiszen ez az, ami igazából megelőzi a csontritkulást és egyúttal támogatja a szív egészségét. Nézzük, hogyan működik a K vitamin család a szervezetben?
K, mint kalciumot beépítő vitamin
A K2-vitamin legfontosabb szerepe a szervezetben, hogy képes aktiválni olyan fehérjéket, melyek azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová szükséges, a csontokba, a fogakba. Fő feladata ez a szabályozás, hiszen, ha a lágyszövetek, vagy erek területén rakódik le a kalcium, ártalmas is lehet. Az utóbbi 10 évben több tanulmány is egyértelműen igazolta, hogy a K2-vitamin fogyasztással arányosan csökken a koszorúér-elmeszesedés és a csontritkulás előfordulása. Egyúttal az is kiderült, hogy a kalciumfogyasztás nem csökkenti a csontritkulást, ellenben fokozza az érelmeszesedést. K2-vitamin nélkül tehát a kalcium nem a csontokba épül, hanem többek közt az ereinken rakódik le. Így már érthető miért ilyen fontos a K vitamin jelenléte a csontritkulás megelőzésében.
Hasmenés és fáradékonyság is hiánytünet lehet
A K-vitamin csak akkor képes optimálisan felszívódni, ha elegendő epe áll a rendelkezésére. Ha a májfunkciók nem működnek megfelelően, vitaminhiány jöhet létre, melynek következményeként például vastagbélgyulladást diagnosztizálhatnak. A túl kevés K-vitamin következtében fáradékonyság és bélpanaszok, például hasmenés is előfordulhat. Mivel a K-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a véralvadásban, hiányának egyik legjellemzőbb tünete a vérzés, bevérzés. Gyakori orrvérzés vagy ínyvérzés például okot adhat a gyanakvásra, illetve az is, ha úgy tapasztaljuk, hogy még kisebb sebeink, vágásaink is jóval erősebben és tovább véreznek az indokoltnál.
Sok zöld növényre lenne szükségünk
A K-vitamin egy részét előállítja a szervezetünk, de bizonyos hányada a bevitt táplálékokból szívódik fel. Ebből a szempontból kiemelten hasznos a különböző zöld növények fogyasztása, mint az uborka, a brokkoli, a spenót, a fejes saláta, a kelbimbó, a zöldbab, a cukkini és a kelkáposzta.
A K-vitamin tápanyagból való felszívódása nagyon változó, a szakemberek szerint 10-70 százalékos a hasznosulása. Ha valaki tartósan mellőzi a friss, nem hőkezelt zöld növényekből származó vitaminforrásokat, annak igen nagy az esélye arra, hogy vitaminhiányos állapotba kerüljön.
K-vitamin készítményt az alábbi esetekben ajánlott szedni:
- magas vérnyomásban szenvedőknek szívkoszorúér betegség esetén
- agyi keringési zavarok, állandó szédüléses tünetek észlelésekor
- látási zavarok, veseműködési zavarok, végtag keringési zavarok megelőzésére
- a csontritkulás elkerülése érdekében sportolóknak, mert magasabb a kalcium igényük
- 40 év felettieknek egészségmegőrzés céljából
- változó korú (menopauzás) nőknek
- gyulladásos folyamatok kialakulásánál
- különösképpen az allergiásoknak, mivel a kalcium bevitel náluk is magas
- minden anyagcsere betegségben szenvedőnek,
- cukorbetegek számára, mert náluk besegít az inzulin termelés szabályozásába
- Alzheimer betegségben szenvedőknél lassítja a leépülés folyamatát
- mindenkinek, megelőzés és az érelmeszesedés elkerülése céljából
Dr. Krém K2-D3-K1 az erős csontozatért
Erősítse csontozatát, előzze meg a csontritkulást Dr.Krém étrendkiegészítő segítségével! A kapszulákban a vitaminok természetes extra szűz olívaolajban oldottak, a természetes eredetű vitaminforrások 99%-nál nagyobb arányban tartalmaznak K2-vitamin-t. A hozzáadott D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, az egészséges csontozat, izomfunkció, és az ép, egészséges fogazat fenntartásához.
Keresse a K2-D3-K1 kapszulát a webshopban!